Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roti burger
- 200 g air
- 20 g gula
- 2 sdt ragi kering instan
- 20 g mentega
-
1
telur
lub 55 g air - 400 g tepung terigu serbaguna
- 1 sdt garam
- 500 g minyak goreng, untuk goreng rendam
Topping sambal
- 20 g cabai kering, biji dibuang, direndam hingga lunak
- 150 g bawang merah
- 20 g ikan teri goreng, dipangkas ujungnya, dibilas
- 50 g minyak goreng
- 100 g bawang bombai, iris tipis-tipis
- 30 g ikan teri kering (ikan bilis), kepala dan ekor dipangkas, dibilas
- 10 g gula
- ½ sdt garam
- 10 g asam jawa
- 20 g air
- 1 timun (berkisar 250 g), iris tipis-tipis
- Wartości odżywcze
- na 1 potongan
- Kalorie
- 636 kJ / 152 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 164 mg