Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- ½ gestr. TL Backpulver, z.B. Backin von Dr. Oetker
- 50 g Haselnüsse, gemahlen, z.B. von Dr. Oetker
- 150 g Butter, weich, in Stücken
- 50 g Zucker
- 1 Pck. Vanillezucker, z.B. von Dr. Oetker
- 1 Prise Salz
- 1 Ei
- 200 g Fondant, weiß, z.B. Dekor-Fondant von Dr. Oetker
- Zuckerschrift, weiß, z.B. von Dr. Oetker
- Lebensmittelfarbe, verschiedene Farben, z.B. Back- und Speisefarbe von Dr. Oetker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 267 kJ / 63 kcal / 267 kJ / 63 kcal
- Białko
- 1 g / 1 g
- Węglowodany
- 9 g / 9 g
- Tłuszcz
- 3 g / 3 g
Alternatywne przepisy
Vanillekipferl
2 godz.
Schwarz-Weiß-Gebäck
2 Std. 30 Min
Ostereierplätzchen
2 godz.
Schwarz-Weiß-Puzzle
2 godz.
Mürbeteigplätzchen
2u. 15min
Drip-Cake-Plätzchen
1h 10 min
Schwarz-Weiß-Plätzchen
4h
Orangen-Rübli-Plätzchen
45 min
Zitronen-Plätzchen
30min
Butterplätzchen aus der Gebäckpresse
1 Std.
Buttergebäck zum Ausstechen mit Varianten Terassenplätzchen und Ochsenaugen
2 godz.
Ausstechkekse
1 Std.