Wolne gotowanie

Wolne gotowanie z urządzeniem Thermomix® polega na relaksowaniu się i kreowaniu smaków. Wolne gotowanie wydobywa głębię smaku z szerokiej gamy różnych składników, zarówno słodkich, jak i pikantnych. Po prostu przygotuj składniki, a następnie usiądź i odpręż się nawet do 8 godzin, podczas gdy Thermomix® będzie gotował za Ciebie. Powoli ugotuj swoje ulubione potrawy z wyprzedzeniem i zamroź je, aby mieć obiad zawsze gotowy, gdy brakuje czasu na jego przygotowanie.

Tryb wolnego gotowania jest idealny do przyrządzania niewielkich kawałków mięsa, takich jak udka z kurczaka, łopatka wieprzowa, łopatka jagnięca i mostek wołowy, które są zwykle twarde, gdy są gotowane przez krótki czas.

Aby stworzyć własny przepis, zacznij od od zapoznania się z podobnym przepisem przygotowanym na Thermomix®. Następnie umieść wszystkie składniki i przyprawy w naczyniu miksującym, równomiernie rozmieszczając je wokół noża miksującego. Dodaj bulion lub sos w takiej ilości, aby przykryć składniki, wymieszaj kopystką, wybierz czas i temperaturę (użyj ustawień z oryginalnego przepisu) i uruchom tryb wolnego gotowania. Dzięki wolnemu gotowaniu w Thermomix® wybrane składniki staną się miękkie i soczyste.

Wskazówki

•Wolno gotowane potrawy przed zamrożeniem pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Zamrażaj w naczyniach, które można podgrzać w piekarniku.
•Użyj osłony ostrza miksującego do gotowania delikatniejszych składników, takich jak kurczak czy fasola, a także w celu uniknięcia rozdrobnienia mięsa.
•Do wolnego gotowania można użyć świeżych lub mrożonych składników. W przypadku mrożonych składników przed gotowaniem należy całkowicie rozmrozić mięso, drób lub warzywa.
•Aby uzyskać doskonały rezultat, pokrój składniki na kawałki o mniej więcej takiej samej wielkości i grubości.
•Tłuszcz nie wytapia się podczas wolnego gotowania mięsa, więc zaleca się go wykroić.
•Aby uzyskać głębszy i bogatszy smak, przed rozpoczęciem wolnego gotowania użyj przepisów dla funkcji Wysokie Temperatury, aby zrumienić mięso lub zrumienić cebulę, szalotkę lub por.
•Aby nadać głębię smaku, dodaj przyprawy lub zioła na początku gotowania.

Ostatni szlif

•Makaron, ryż lub świeże składniki wymagające krótkiego czasu gotowania, takie jak szpinak, brokuły, groszek, cukinia i świeże zioła, można dodać i ugotować pod koniec trybu wolnego gotowania.
•Na koniec dodaj mleko, śmietanę lub serek kremową, aby uzyskać bogatą konsystencję i świeży smak.

3 sposoby na zagęszczenie sosu do wolno gotowanych potraw

• Na początku gotowania dodaj do pozostałych składników w naczyniu miksującym 10 g mąki pszennej.
• Pod koniec gotowania dodaj 15 g skrobi kukurydzianej i 15 g zimnej wody, następnie zagotuj.
• Użyj urządzenia Thermomix®, aby zredukować ilość sosu: pod koniec gotowania odcedź gulasz przez koszyczek lub dolną część przystawki Varoma lub usuń główne składniki za pomocą szczypiec. Wlej płyn do naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałóż koszyczek, odparowuj 10–15 min/Varoma/obr. 1.

Dobrze wiedzieć…

•Maksymalnie użyj 800 g mięsa.
•Dla ochrony przed utlenianiem metalu w wyniku długotrwałego podgrzewania do sosu dodaj kwaśny składnik, np. pomidor, wino, ocet lub sok z cytryny.
•Używaj uprzednio ugotowanej lub puszkowanej czerwonej fasoli, ponieważ temperatury osiągane podczas wolnego gotowania nie są wystarczająco wysokie, aby zabić naturalnie występujące toksyny.

Na początek swojej przygody z wolnym gotowaniem wypróbuj wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą lub wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue

Wolno gotowane potrawy