Nasiona są jak małe kapsułki pełne życia. Dodaj trochę wody, a wyrośnie z nich nowa roślina. Kiełkujące nasiona są pełne składników odżywczych, stanowią fantastyczne źródło białka roślinnego i mają właściwości przeciwutleniające, dzięki którym zwalczają wolne rodniki. Uprawa kiełków w domu to prosty i przyjemny sposób na poprawę zdrowia. Warto spróbować!
Jak to zrobić?
Aby stworzyć zapasy różnych kiełków, zacznij od wybrania nasion roślin strączkowych, zbóż lub warzyw, które pochodzą z upraw ekologicznych i nie były poddawane działaniu środków chemicznych. Na rynku dostępne są różne kiełkownice, ale możesz też stworzyć własną – wykorzystaj pojemnik, który nie jest wykonany z metalu.
Oto instrukcje krok po kroku
Umieść łyżkę nasion w szklanym słoiku, zalej wodą i pozostaw do namoczenia od 3 do 24 godzin, by dobrze je nawodnić.
Dobrze opłucz i odsącz nasiona, a następnie dokładnie je rozłóż w kiełkownicy. Teraz przykryj tacę pokrywką lub zakryj słoik gazą, aby chronić kiełki przed przeciągiem i pleśnią.
To ważne, by podczas całego procesu utrzymywać temperaturę pomieszczenia na poziomie 20–21°C. Umieść kiełkownicę w ciemnym miejscu i przykryj ją ściereczką, tak jakby była w ziemi. Nasiona powinny być wilgotne, ale nie zanurzone w wodzie. Pozostaw je na 24 godziny.
Dokładnie wszystko umyj, opłucz i jeszcze raz rozłóż nasiona. Pozostaw je w ciemnym miejscu i powtarzaj ten krok przez 2 lub 3 dni.
Gdy nasiona zaczną kiełkować (kiełki będą miały długość 1–2 cm), umyj je wodą i dokładnie oczyść, aby usunąć nasiona, które nie wykiełkowały, a także łuski.
Gdy kiełki będą czyste i wilgotne, ponownie przykryj je pokrywką lub zakryj szklany słoik gazą.
Pozostaw je w naturalnym świetle (ale z dala od bezpośredniego światła słonecznego) na kilka dni, aby pozwolić na produkcję chlorofilu.
Jak je wykorzystać?
Wykorzystaj je, by dodać wyjątkowego charakteru zupom krem czy koktajlom, na przykład w Lassi z kiełkami. Kiełki nie tylko zwiększą walory estetyczne, ale także sprawią, że danie będzie bardziej kompletne i pożywne.