Świętuj nie marnując!

Boże Narodzenie, to czas radości, ale też oddechu i refleksji. W tym okresie dużo kręci się wokół jedzenia i szanse na niechlubne wyniki w jego marnowaniu wzrastają. Może zatem to też dobry moment na to, by zastanowić się nad tym, jak sprawić, by świętowanie jak najmniej zaszkodziło naszej planecie.

Jak uniknąć marnowania świątecznego jedzenia? Planuj! Zastanów się, co ugotujesz i dla ilu osób – zanim wyruszysz na zakupy zrób listę potrzebnych produktów. W obydwu tych krokach pomoże ci platforma Cookidoo. Przed planowaniem warto zadać sobie kilka pytań: jakie potrawy zwykle zostają niezjedzone po wigilii? Jakich potraw nie lubię/ nie chcę przygotowywać? Co nowego chcę wprowadzić do świątecznego menu? Uważaj na promocje – nie oszczędzisz, jeśli kupisz za dużo produktów w promocji, a potem i tak je wyrzucisz. Święta trwają tylko kilka dni, więc nie musisz robić wielkich zapasów - sklepy będą otwarte. Przypominamy – głodny nie idź na zakupy. Nie marnuj – wykorzystuj, to co zostało przygotowane. Ukiszone buraki na barszcz możesz dodać do sałatki. Kapustę z grzybami możesz wykorzystać np. do wypełnienia bułeczek, naleśników, krokietów. Ze śledzi możesz przygotować pyszne kanapki w stylu skandynawskim. Możliwości jest wiele!

Co zrobić z jedzeniem po świętach?

Możesz zamrozić:

  • Chleb
  • Bigos
  • Ciasta drożdżowe, kruche, makowce, serniki i inne wypieki
  • Pierogi, uszka
  • Krokiety
  • Smażoną lub ugotowaną rybę

Nie zapomnij opisać mrożonek aktualną datą.

Możesz pasteryzować - czyli przełożyć do wyparzonych i zakręconych słoików, a potem włożyć na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 115 stopni:

  • Zupy
  • Sosy
  • Bigos
  • Kompot z suszu

Możesz zamknąć próżniowo i przechowywać w lodówce - dzięki naszej zgrzewarce próżniowej VS100 możesz zapakować wiele produktów, które zdecydowanie dłużej będziesz mógł przechowywać w lodówce lub zamrozić. Podziel na porcje i odmrażaj, kiedy potrzebujesz:

  • Ciasta, pierniki
  • Kapustę z grochem, bigos
  • Pierogi, uszka
  • Krokiety
  • Rybę
  • Sałatkę jarzynową

Podziel się jedzeniem

Jeśli jednak mimo planowania rodzina i znajomi obdarowali cię nadprogramowym świątecznym jedzeniem podziel się nim. Jedzenie możesz przekazać potrzebującym w następujących miejscach:

Lodówki społeczne i jadłodzielnie

Sprawdź, czy w twoim mieście działają lodówki społeczne lub jadłodzielnie (bardzo często mają swoje strony na Facebooku) - możesz w nich zostawić zapakowane jedzenie opisane nazwą i datą. Warto też zaznaczyć, czy jedzenie zawiera gluten lub inne alergeny np. orzechy. Nie zapomnij sfotografować jedzenia, które tam dostarczyłeś, aby wrzucić je na grupę na Facebooku, aby poinformować zainteresowanych o tym, co jest do odbioru.

Parafie/Schroniska

Zobacz, czy w twojej okolicy nie jest prowadzona zbiórka świątecznego jedzenia dla najuboższych. Niektóre parafie organizują takie działania zarówno przed świętami, jak też po świętach. Z domowego jedzenia ucieszą się też podopieczni schronisk dla bezdomnych.

Poczuj magię świat

Święta to cudowny czas, pełen radości i zasłużonego odpoczynku, dlatego podczas przygotowań nie daj się zwariować.

zobacz więcej