Domowe posiłki na wynos:

10 wskazówek, jak gotować łatwiej, szybciej i zdrowiej

Jedzenie na wynos lub fast food to wygodne rozwiązanie, zwłaszcza po długim dniu, gdy nareszcie masz szansę na odrobinę relaksu. Warto jednak rozważyć inne możliwości, gdy masz do dyspozycji zaangażowanego, wielozadaniowego pomocnika w postaci urządzenia Thermomix®. Dzięki niemu oszczędzisz czas i pieniądze, a także przygotujesz pyszne dania, korzystając z 30 funkcji gotowania oraz inteligentnych trybów! Czytaj dalej, aby poznać wskazówki i triki, które pomogą Ci gotować lepiej i zdrowiej, a także sprawią, że jedzenie na wynos chętniej zastąpisz domowymi posiłkami.

1. Lista Twoich sprawdzonych dań z Cookidoo®
Utwórz listę szybkich i prostych przepisów na ulubione dania. Na Cookidoo® znajdziesz ponad 80 000 przepisów z całego świata, które poprowadzą Cię krok po kroku przez proces gotowania. Poszukaj dań, które Cię interesują i trafiają w Twoje gusta, a następnie dodaj do Zakładek te, które Ci się podobają lub do których lubisz często wracać!

2. Postaw na prostotę
Wypełnij domową spiżarnię podstawowymi produktami – dzięki temu zawsze będziesz w stanie przygotować coś pysznego w kilka chwil. Skoncentruj się na produktach, które można wykorzystać w różnych przepisach, takich jak pomidory w puszce, fasola w puszce, buliony, soczewica, ryż, makaron, ziemniaki, cebula, czosnek itp.

3. Twórz listy zakupów
Jeżeli planujesz swoje (tygodniowe) menu w aplikacji Cookidoo®, możesz utworzyć listę zakupów – wystarczy kliknąć przycisk +DODAJ i wybrać opcję „Dodaj do listy zakupów”. Oczywiście możesz też dodawać produkty ręcznie, aby aktualizować listę zakupów w ciągu tygodnia.

4. Wykorzystaj akcesoria Thermomix®
Podczas przygotowywania posiłków dużo czasu zajmuje obieranie, ścieranie i krojenie sera, owoców i warzyw. Dzięki nakładce krojącej Thermomix® skrócisz ten czas do kilku sekund. Nie lubisz obierać ziemniaków? To również żaden problem, dzięki osłonie noża miksującego 2.0 z funkcją obierania.

5. Gotowanie na później
Skoro już jesteś w kuchni, może warto rozważyć ugotowanie większych porcji na później? Dzięki funkcji Zmiany liczby porcji z łatwością podwoisz ilość ulubionego sosu lub gulaszu, który zjesz kolejnego dnia, a zaoszczędzony czas poświęcisz na inne przyjemności.

6. Korzystaj z trybu Wolne gotowanie
Wydaje Ci się, że wolne gotowanie nie przyspieszy tworzenia Twojego posiłku? Rzeczywiście proces ten trwa kilka godzin, ale jedzenie gotuje się samo. Wiele przepisów wymaga tylko tego, aby włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego oraz uruchomić tryb Wolne Gotowanie. Po upływie 3–8 godzin możesz delektować się wyjątkowym smakiem i teksturą potrawy, która na pewno zrobi na Tobie wrażenie.

7. Gotowanie na wielu poziomach
Gotując w urządzeniu Thermomix® możesz użyć koszyczka lub przystawki Varoma, aby ugotować na parze dodatkową porcję ryżu, kaszy lub warzyw. To już wstęp do znakomitego posiłku na kolejny dzień.

8. Gotuj zdrowiej z przystawką Varoma
Gotuj na parze mięsa, ryby oraz warzywa. Zdrowo i bez dodatku tłuszczu. Posiłki przygotowane w ten sposób są lekkostrawne i zawierają dużo witamin. Możesz bez wyrzutów sumienia przygotować je również na kolację, jeśli Twój grafik w ciągu dnia był bardzo napięty.

9. Wykorzystuj resztki w duchu zero waste
Wykorzystuj resztki, tworząc zupełnie nowe dania. Na przykład, jeśli zostały Ci gotowane ziemniaki lub warzywa na parze, możesz dodać je do zupy, dania typu stir-fry albo pysznego burrito.

10. Planuj z wyprzedzeniem
Spodziewasz się tygodnia pełnego wyzwań? Spróbuj przygotować jedzenie wcześniej – ugotuj je i zamróź, bądź przygotuj półprodukty np. pesto, sosy, potrawki jednogarnkowe, do których dodasz np. gotowany makaron lub ryż i wyczarujesz znakomity posiłek w kilka minut. Dużym ułatwieniem będzie również zakup odpowiednich produktów z wyprzedzeniem.