Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 280 g laukur, skorinn í fernt
- 100 g sellerý, í bitum (5 cm)
- 20 g ólífuolía
- 200 g gulrætur, niðurskornar (5 mm)
- 250 g gular súpubaunir (yellow split pea), skolaðar
- 1200 g vatn
- 1 ½ grænmetiskraftur, teningur
- 2 tsk timíanlauf, fersk
- 1 tsk sjávarsalt, eða meira eftir smekk
- ¼ - ½ tsk svartur pipar, eftir smekk
- Wartości odżywcze
- na 1 skammtur
- Kalorie
- 1342 kJ / 319 kcal
- Białko
- 15.5 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 7.5 g