Dni są krótsze, ciemniejsze i chłodniejsze. Ostatnio praca była stresująca. Nie miałeś(-aś) nawet czasu na prawdziwe posiłki. Być może często jadłeś(-aś) poza domem. Wszystko, czego potrzebujesz to wspólny wieczór w domu z najbliższymi, przy daniach, które znasz i lubisz.
Gotowanie to nie tylko składniki odżywcze. Jedzenie to nie tylko pokarm dla ciała, ale również duszy. Jedzenie na pocieszenie przywraca wspomnienia z dzieciństwa, poczucie bezpieczeństwa i świadomość, że ktoś się nami opiekuje. Przy rodzinnym stole posiłki były proste i pożywne. Nic wyszukanego, raczej proste, sycące dania wybrane przez rodziców, ponieważ były łatwe w przygotowaniu i zjadał je w całości nawet największy niejadek w rodzinie.
Gdy na dworze jest zimno lub gdy nie czujesz się najlepiej, posil się gulaszem, zapiekanką z piekarnika oraz rozgrzewającą zupą. Po powrocie do domu w deszczowy dzień gorący obiad na stole jest prawdziwym ukojeniem. Potrawy jednogarnkowe, w których smaki łączą się ze sobą w gęstym sosie, lub zapiekany makaron otulony przepyszną, chrupiąco-lepką warstwą sera: tego właśnie trzeba, by poprawić nastrój i zredukować stres.
Nie zapominaj też o deserach i śniadaniach. Budyń ryżowy, krem budyniowy, owsianka czy ciasto owocowe z kruszonką wprawią Twoich gości w stan błogości…
Aby znaleźć posiłki ze swojego dzieciństwa, wyszukuj według słów kluczowych, jak np. „gulasz”, „zapiekanka” czy „budyń”. Możesz zawęzić wyszukiwanie poprzez wybranie czasu przygotowania lub czasu całkowitego. W końcu kucharz powinien także mieć komfort, by nie spędzać długich godzin w kuchni. Jeśli przepis będzie trochę inny niż u mamy, być może będzie on nową, ulepszoną wersją klasyku z Twojego dzieciństwa. Albo po prostu dostosuj przepis do swoich upodobań, dodając sekretny składnik mamy. Zrób to tak, jak lubisz.
Jeśli masz ochotę na przygodę, sięgnij po posiłki z innych kultur, które poprawiają nastrój. Im częściej będziesz je podawać, tym szybciej Twoi bliscy zaczną łączyć te smaki z domem. Błyskawicznie pojawi się u nich nostalgia za domową wersją chińskich pierożków, risotto z grzybami czy gulaszu wołowego.