Jedzenie na pocieszenie

Dni są krótsze, ciemniejsze i chłodniejsze. Ostatnio praca była stresująca. Nie miałeś(-aś) nawet czasu na prawdziwe posiłki. Być może często jadłeś(-aś) poza domem. Wszystko, czego potrzebujesz to wspólny wieczór w domu z najbliższymi, przy daniach, które znasz i lubisz.

Przywołujące wspomnienia z dzieciństwa.

Gotowanie to nie tylko składniki odżywcze. Jedzenie to nie tylko pokarm dla ciała, ale również duszy. Jedzenie na pocieszenie przywraca wspomnienia z dzieciństwa, poczucie bezpieczeństwa i świadomość, że ktoś się nami opiekuje. Przy rodzinnym stole posiłki były proste i pożywne. Nic wyszukanego, raczej proste, sycące dania wybrane przez rodziców, ponieważ były łatwe w przygotowaniu i zjadał je w całości nawet największy niejadek w rodzinie.

Komfort fizyczny

Gdy na dworze jest zimno lub gdy nie czujesz się najlepiej, posil się gulaszem, zapiekanką z piekarnika oraz rozgrzewającą zupą. Po powrocie do domu w deszczowy dzień gorący obiad na stole jest prawdziwym ukojeniem. Potrawy jednogarnkowe, w których smaki łączą się ze sobą w gęstym sosie, lub zapiekany makaron otulony przepyszną, chrupiąco-lepką warstwą sera: tego właśnie trzeba, by poprawić nastrój i zredukować stres.

Nie zapominaj też o deserach i śniadaniach. Budyń ryżowy, krem budyniowy, owsianka czy ciasto owocowe z kruszonką wprawią Twoich gości w stan błogości…

Stwórz smaki Twojego domu

Aby znaleźć posiłki ze swojego dzieciństwa, wyszukuj według słów kluczowych, jak np. „gulasz”, „zapiekanka” czy „budyń”. Możesz zawęzić wyszukiwanie poprzez wybranie czasu przygotowania lub czasu całkowitego. W końcu kucharz powinien także mieć komfort, by nie spędzać długich godzin w kuchni. Jeśli przepis będzie trochę inny niż u mamy, być może będzie on nową, ulepszoną wersją klasyku z Twojego dzieciństwa. Albo po prostu dostosuj przepis do swoich upodobań, dodając sekretny składnik mamy. Zrób to tak, jak lubisz.

Jeśli masz ochotę na przygodę, sięgnij po posiłki z innych kultur, które poprawiają nastrój. Im częściej będziesz je podawać, tym szybciej Twoi bliscy zaczną łączyć te smaki z domem. Błyskawicznie pojawi się u nich nostalgia za domową wersją chińskich pierożków, risotto z grzybami czy gulaszu wołowego.