Trzy proste składniki – cukier, masło i śmietana – otwierają wiele możliwości przygotowywania pysznych deserów, przysmaków na specjalne okazje i upominków dla najbliższych. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na częste pytania dotyczące robienia karmelu.
Karmel może być zarówno smakiem wspomnień, jak i smakiem nowoczesności, w zależności od Twojego nastroju i składników, z którymi się go łączy. Sos karmelowy, krem karmelowy (dulce de leche) i toffi to ponadczasowe przysmaki, w których tradycja i luksus idą ręka w rękę. Karmel z czekoladą stanowią częste połączenie. Dodając prażone orzechy lub nasiona, uzyskasz delikatnie chrupiącą konsystencję. Aby otrzymać bardziej energetyzujący smak, dodaj odrobinę płatków soli morskiej lub przyprawy korzenne z całego świata, takie jak kardamon lub imbir.
• Użyj urządzenia Thermomix® TM31 i TM5, aby przygotować syrop cukrowy w temperaturze do 120°C. Przelej syrop do rondla i podgrzej go na średnim ogniu, bacznie obserwując i delikatnie kręcąc garnkiem, kiedy syrop zmieni kolor. Wylej kilka kropli na biały talerz, aby sprawdzić, czy uzyskany odcień bursztynu jest idealny.
• Złote rady: przygotowując karmel w rondlu, przykryj go pokrywką od początku do czasu wyparowania wody. Pokrywka zatrzyma parę i spłucze wszelkie kryształki cukru ze ścianek garnka. Dzięki temu karmel będzie miał czystą i płynną konsystencję.
• Thermomix® TM6 eliminuje konieczność obserwacji i niepewność. Postępuj zgodnie z naszymi sprawdzonymi przepisami, aby przygotować pyszny smak i cieszyć się radością miło zaskoczonych gości.
• Jeśli zależy Ci na czasie, superszybki karmel przygotujesz, sięgając po gotowe cukierki karmelowe. Rozdrobnij je w urządzeniu Thermomix®, następnie roztop 3 min/75°C/obr. 1 lub dłużej, w zależności od ich ilości.
• Karmel przygotowuje się w bardzo wysokich temperaturach, dlatego zachowaj ostrożność i używaj szpatułki, aby uniknąć kontaktu gorącego smakołyku ze skórą. No i oczywiście oprzyj się pokusie lizania szpatułki do czasu jej całkowitego wystudzenia!
• Jeśli pozostałości karmelu stwardnieją w naczyniu miksującym Thermomix®, w przypadku urządzenia TM5 dodaj 1 litr ciepłej wody i gotuj przez 10 minut w temperaturze 70°C i przy ustawieniu obrotów na pozycji 1. W przypadku TM6 po prostu dodaj wodę i uruchom tryb mycia.
Pyszny, kremowy, gęsty… spróbuj oprzeć się zjedzeniu całej zawartości słoiczka! Zamiast tego dodaj sos do jogurtu lub naleśników, polej lody waniliowe, dodaj do ciasta na brownie lub pokrop delikatnie talerzyki, na których podasz deser. Dzieląc całą partię na pół, przygotujesz miły upominek dla znajomych w postaci słoiczka pyszności, który z pewnością ich zaskoczy i zachwyci…
Twoje słodycze chłodzą się na blacie kuchennym. Jak tylko wystygną, dobrze je owiń, aby zapobiec wchłanianiu wilgoci z powietrza. Połam orzeszki lub cukierki w dłoniach i przechowuj w szczelnym pudełeczku. Sos karmelowy przechowuj w szczelnym słoiku z tyłu lodówki. Wytnij zgrabne kształty toffi za pomocą dużego, ostrego noża kuchennego, podgrzanego lub lekko naoliwionego, jeśli masa przykleja się do ostrza. Delikatny ruch nożem do przodu i do tyłu, zamiast mocnego nacisku, pozwoli uzyskać wyraziste krawędzie. Owiń toffi kwadratowymi kawałkami papieru do pieczenia i przechowuj w szczelnym pudełku. Przy dużej wilgotności powietrza lodówka może być najlepszym miejscem do przechowywania pudełeczka tych smakołyków.
Wskazówka: latem do pudełeczka wsyp trochę ryżu i nakryj go pergaminem, tworząc warstwę wchłaniającą wilgoć, dzięki czemu toffi dłużej zachowają świeżość.
Zobacz pomysły, jak zapakować je jako prezent.