Zrób to sam w urządzeniu Thermomix® – dżemy

Przygotowanie domowego dżemu w urządzeniu Thermomix® to nie tylko wspaniała gratka dla Ciebie, ale także doskonały pomysł na prezent dla Twojej rodziny i przyjaciół. Słoik z własną owocową konfiturą zawsze wygra z tym zakupionym w sklepie i będzie stanowił smaczny, słodki dodatek.

Podstawowe składniki, których potrzebujesz, aby samodzielnie przygotować dżem, to owoce, sok z cytryny i cukier. To, jaki wybierzesz smak, zależy od Ciebie. Skorzystaj z pięknie prezentujących się owoców sezonowych i przygotuj słoik klasycznego dżemu malinowego, świetnego do smarowania świeżo upieczonych bułeczek. Możesz też postawić na coś odważniejszego, mieszając owoce, na przykład jabłko i kiwi – idealny dodatek do gorących maślanych tostów.

Nasze wskazówki, jak przygotować najlepszy dżem:

Grunt to świeżość

Świeże, lekko niedojrzałe owoce zawsze najlepiej sprawdzają się przy produkcji dżemów. Miękkie, przejrzałe owoce tracą dużo swojej kwasowości, która jest niezbędna w procesie właściwej konserwacji.

Uważaj na pektyny!

Pektyna jest związkiem, który występuje naturalnie w niektórych owocach, takich jak czarna porzeczka, jabłko, wiśnia czy żurawina. Dodanie cukru podczas podgrzewania owoców pomoże zagęścić dżem. Jeśli używasz owoców o niskiej zawartości pektyn, takich jak np. gruszki, może być konieczne użycie dodatkowego zagęstnika.

Jakiego rodzaju cukru należy użyć?

Cukier żelujący, biały czy trzcinowy? Są różne opinie, jeśli chodzi o najlepszy cukier do dżemów domowej roboty. Zależy to w dużej mierze od wykorzystywanych owoców. Niektóre owoce zawierają dużo pektyn, inne nie. Postaraj się osiągnąć równowagę stosując odpowiedni rodzaj cukru, dzięki czemu dżem uzyska doskonałą konsystencję do smarowania.

Cukier żelujący (zawiera pektynę): nadaje dżemowi bardziej zwartą konsystencję. Minusem jest to, że może być droższy w porównaniu do standardowego cukru granulowanego.

Cukier do konfitur: zalecamy go, jeśli używasz owoców z wyższą zawartością pektyn. Cukier ten powoli rozpuszcza się podczas gotowania i pomaga w tworzeniu się konfitury.

Cukier granulowany: najlepiej sprawdza się w przypadku owoców o wysokiej zawartości pektyn, takich jak wiśnie, truskawki i winogrona. Jest tańszy, a dżem na jego bazie może być nieco rzadszy niż w przypadku użycia cukru żelującego lub konfiturowego.

Cukier puder: jest najbardziej rozdrobniony, co oznacza, że szybciej się rozpuszcza, mogąc spowodować przypalenie dżemu. Chociaż nadaje się do domowych dżemów i przetworów, produkt końcowy może być mętny!

Bez cukru (i bez poczucia winy): najważniejsze w domowych przetworach jest to, że możesz od początku zdecydować, w jaki sposób je przygotujesz. Jeśli wolisz dżem bez cukru, wybierz sok owocowy lub substancje słodzące.

Zawsze używaj wysterylizowanych słoików

Dodaj odrobinę blasku swoim smakołykom, przechowując je w krystalicznie czystych pojemnikach, aby Twoje dżemy i przetwory pozostały dłużej świeże. Po ostudzeniu możesz ozdobić słoiki z dżemem spersonalizowanymi etykietami lub dekoracyjną wstążką i serwetką na zakrętce.

Zaskocz swoich bliskich

Na Cookidoo® znajdziesz sprawdzone przepisy na ulubione dżemy, które idealnie pasują do śniadania, a także nowe, kreatywne połączenia smaków, które dodadzą charakteru ciasteczkom i tartom, a nawet wędlinom i serom.

Dżemowe inspiracje