W Twoim urządzeniu Thermomix® TM6 pojawiły się dwa nowe tryby! Tryb Zagęszczanie służy do przygotowywania wyśmienitych sosów, które wzbogacą codzienne dania. Z trybem Gotowanie Ryżu ugotujesz wybrane gatunki ryżu i kaszy bezpośrednio w naczyniu miksującym. Te inteligentne i automatyczne tryby sprawią, że Thermomix® jeszcze bardziej ułatwi Ci codzienne gotowanie.
To idealny tryb do przygotowywania wytrawnych lub słodkich sosów zagęszczonych skrobią, gorących sosów emulgowanych oraz deserów i kremów. Dzięki niemu z łatwością przygotujesz rodzinne dania w swoim urządzeniu Thermomix®. Po prostu włóż składniki do naczynia miksującego, wybierz odpowiedni tryb, ustaw temperaturę (zobacz „Przydatne wskazówki” poniżej) i przekręć pokrętło. Thermomix® określi czas gotowania w oparciu o ilość składników, ich rodzaj oraz temperaturę.
•Dla sosów zagęszczanych skrobią ustaw temperaturę 100ºC – sosy z tych przepisów są zagęszczane rozmaitymi rodzajami mąki czy skrobi, np. pszenną, kukurydzianą lub ziemniaczaną. Skrobię do zagęszczania wykorzystuje się m.in w beszamelu, soubise lub budyniowym kremie crème pâtissière.
•Dla sosów zagęszczanych jajkiem ustaw temperaturę 80ºC – Przepisy te wykorzystują do zagęszczania jajka lub żółtka. Są to m.in. gorące sosy emulgowane, desery lub kremy. Wypróbuj sos holenderski, sos béarnaise lub pomarańczowy zabaglione.
•Do niektórych gorących sosów emulgowanych użyj motylka – Motylek sprawi, że sosy będą lepiej napowietrzone, szczególnie jeśli zawierają jajka. Jest on idealny do zabajone.
Tryb Gotowanie Ryżu nie służy tylko do gotowania ryżu! Pozwala on też ugotować np. kaszę jaglaną czy bulgur. Wsyp wybrany składnik do naczynia miksującego, dodaj wodę i przyprawy, wybierz tryb i przekręć pokrętło. Thermomix® samodzielnie dobierze temperaturę oraz czas gotowania i automatycznie zakończy pracę i zasygnalizuje, że ryż lub kasza są odpowiednio ugotowane.
•Koszyczek – zawsze podczas korzystania z trybu Gotowanie Ryżu należy zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
•Rozmiary porcji dla uzyskania najlepszych rezultatów należy stosować się do instrukcji i gramatur w podanych Podstawowych przepisach, a na porcję dla jednej osoby liczyć ok. 75 gramów suchego ryżu.
•Ilość wody – wymagana ilość wody zależy od rodzaju i jakości kaszy, jej marki oraz ilości. Na początek wypróbuj Podstawowe przepisy z trybem Gotowanie Ryżu, by zapoznać się z proporcjami wody dla każdej kaszy, a potem dostosowuj je do własnych upodobań.
•Ryż brązowy lub pełnoziarnisty – namocz ryż brązowy lub pełnoziarnisty przed gotowaniem. Zastosuj się do długości czasu namaczania podanej w przepisie.
Pamiętaj, by zaktualizować oprogramowanie urządzenia Thermomix® TM6 i zalogować się do Cookidoo® na ekranie urządzenia, aby uzyskać dostęp do nowych trybów. Instrukcje, jak korzystać z nowych trybów, znajdziesz po kliknięciu ikony informacji w Twoim urządzeniu. Powodzenia!