W pierwszych latach po wejściu na rynek pierwszego modelu urządzenia Thermomix®, Vorwerk nawiązał współpracę z szefami kuchni z wszystkich regionów Francji. Dostarczali oni przepisy do książek kucharskich wydawanych przez firmę. Z biegiem lat ich fascynacja urządzeniem Thermomix® rosła.
Szefowie kuchni zaczęli widzieć w nim jedno z głównych narzędzi pracy w profesjonalnej kuchni, dla którego znajdowali szereg nowych zastosowań pomagających realizować ich autorskie, często szalone pomysły.
Thermomix® został stworzony przede wszystkim z myślą o gospodarstwach domowych. Ale nie da się mówić o jego historii i współczesnym użyciu bez szefów kuchni, którzy w międzyczasie go pokochali.
Ten trend na wykorzystanie go w profesjonalnej kuchni pojawił się chyba wraz z kuchnią molekularną – wymagającą niemal laboratoryjnej precyzji. Wszyscy, którzy trafiali do słynnej, hiszpańskiej restauracji El Bulli – prekursora tego nurtu - pytali, ile tam jest Thermomixów – opowiada Wojciech Ćmikiewicz Dyrektor Generalny Vorwerk Polska.
Ten trend zapoczątkowany w restauracjach w zachodniej Europie, do Polski trafił poprzez kucharzy, którzy na początku lat 2000 mieli okazję poznać urządzenie na stażach w zagranicznych restauracjach. Od lat również Vorwerk Polska i środowisko szefów kuchni współpracuje, inspiruje się wzajemnie, dostarcza rozwiązań, wspiera i czerpie ogrom satysfakcji z kolejnych smakowitych momentów powstałych w tej kooperacji. Z perspektywy czasu można powiedzieć, że szefowie kuchni i urządzenie Thermomix® to stabilny fundament czasów kulinarnej rewolucji, w której żyjemy.
Szefowie kuchni są obecni podczas testowania i wprowadzania na rynek kolejnych modeli urządzenia oraz akcesoriów Thermomix®, ale również dostarczają przepisów oraz cennych wskazówek, z których możecie korzystać na platformie Cookidoo®. To niezwykła szansa na poznanianie najpilniej strzeżonego sekretu każdego kucharza – jego autorskich receptur i sprytnych tricków. We współpracy z polskimi szefami kuchni powstały:
Warto korzystać z szefowskich przepisów, bo niosą za sobą wiele inspiracji i zupełnie odmieniają nasze codzienne gotowanie nadając mu restauracyjnego sznytu. O tym, z jaką specyfiką wiąże się wykorzystania urządzenia Themomix® w gastronomii przeczytacie więcej w e-magazynie Thermomix®.