Jabłeczniki na całym świecie

Nadchodząca jesień to najlepsza pora roku na wypieki, szczególnie z owocami sezonowymi, takimi jak jabłka. Kto nie uwielbia smaku domowego jabłecznika? Przeczytaj nasz poradnik, jak upiec idealny jabłecznik przy pomocy urządzenia Thermomix®.

Z wyjątkowym dodatkiem

Jabłeczniki znane są na całym świecie. Każdy region posiada swoją wersję, ale składniki zawsze są bardzo podobne. Różnią się one głównie rodzajem ciasta oraz przyprawami, które nadają im wyjątkowy smak.

Wypróbuj różne wersje jabłeczników w swoim domu. Thermomix® będzie Twoim asystentem, a Ty upieczesz taki jabłecznik, na jaki masz ochotę. Dopraw go cynamonem, gałką muszkatołową, cytryną czy chińską przyprawą 5 smaków i nadzienie zawiń w eleganckie ciasto drożdżowe lub proste ciasto kruche – możliwości są nieograniczone.

Rodzaje jabłeczników

Na całym świecie można znaleźć różne rodzaje jabłeczników. Na przykład Francja znana jest nie tylko z klasycznej „tarte aux pommes”, tarty na kruchym cieście z plastrami cienko pokrojonego jabłka, czasami z dodatkiem syropu, ale i z „tarte Tatin”, obfitej tarty z karmelizowanymi jabłkami.

Amerykańska wersja, z dużą ilością nadzienia jabłkowego doprawionego cynamonem i zamkniętego w dwóch warstwach ciasta, jest dość podobna do jabłecznika holenderskiego. W Holandii wypiekano go w tradycyjnym piecu od czasów średniowiecznych. Już wtedy nadzienie miało kilka przypraw, takich jak: cynamon, kardamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa. Holendrzy lubią też dodać do ciasta sok cytrynowy oraz masło.

W Anglii do ciasta dodaje się czasami smalec. Brytyjski jabłecznik podaje się zazwyczaj z gęstą śmietaną lub kremem budyniowym. W niektórych częściach Wielkiej Brytanii do ciasta dodaje się też ser twarogowy.

Nie można wyjechać z Austrii bez skosztowania kawałka Apfelstrudel. Przyrządza się go, zawijając jabłka i rodzynki w cienkie warstwy ciasta drożdżowego przypominającego filo, które często wykorzystuje się w Turcji i Grecji.

Pieczenie w domu — porady

Najlepsze jabłka do ciast zachowują swój kształt podczas pieczenia i zapewniają jabłecznikowi charakterystyczną słodkość. Najlepiej użyć odmian Jonagold, Szara Reneta, Gloster, Golden Delicious i Pink Lady.

Składniki na ciasto powinny być zimne. Aby przyrządzić idealne ciasto kruche, użyj do niego zimnego masła. Pokrój je w kostkę i schowaj do lodówki, dzięki czemu przygotujesz ciasto kruche w kilka chwil.

Pieczenie ciasta to dla Ciebie nowość? Bez obaw, Thermomix® pomoże Ci w odkryciu tych niezbadanych terytoriów. Wbudowana waga oraz możliwość gotowania z ustawieniami gwarantuje precyzję i bezproblemowe przygotowanie ciasta. Niedługo będziesz z radością piec jabłeczniki w klasycznej wersji, a także z odległych lądów, ku uciesze zachwyconych gości!

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy ciasta to dla Ciebie zupełna nowość, Cookidoo® zainspiruje Cię do wielu wypieków z jabłkami. Szukaj już teraz!

Upiecz ciasto