Co trzeba zrobić, aby dobrze gotować? Wiele osób powiedziałoby, że aby stać się szefem kuchni, trzeba mieć pasję do gotowania, odkrywania, testowania lub tworzenia nowych przepisów.
Dzięki urządzeniu Thermomix® i platformie Cookidoo® jesteś na dobrej drodze, aby odkryć w sobie szefa kuchni! Gotowanie z ustawieniami to gwarancja wspaniałych efektów gotowania za dotknięciem palca – wszystko za sprawą wyświetlanych na ekranie instrukcji i filmów, które poprowadzą Cię krok po kroku przez proces gotowania.
Skorzystaj z tych wskazówek i technik, by wejść na wyższy poziom gotowania i osiągnąć efekt wow!
1. Planuj z wyprzedzeniem
Dzięki planowaniu z wyprzedzeniem gotowanie jest o wiele przyjemniejsze. Korzystając z funkcji "Mój tydzien", możesz planować posiłki na każdy dzień. Mając ustalone menu z łatwością uzupełnisz zapasy w lodówce oraz domowej spiżarni, a przygotowanie smacznego dania w urządzeniu Thermomix® zajmie tylko kilka chwil.
2. Mise en place
To francuski termin kulinarny, który często słychać w restauracyjnych kuchniach – Ty też możesz skorzystać z tej rady. Oznacza on „wszystko na swoim miejscu” i dotyczy przygotowań przed rozpoczęciem gotowania. Gdy zbierzesz wszystkie potrzebne naczynia, akcesoria i składniki oraz wcześniej je odważysz, umyjesz i obierzesz, usprawnisz proces gotowania.
3. Gotuj bez pośpiechu
Stosuj sposoby, które pomagają oszczędzać czas, ale nie spiesz się, gdy potrzebujesz go trochę więcej. Im częściej będziesz gotować, tym sprawniej będzie Ci szło przygotowywanie składników i gotowanie na później. Pamiętaj jednak, że nadmierny pośpiech potrafi zepsuć najlepsze danie.
4. Zawsze sprawdzaj poziom doprawienia
Przepisy na Cookidoo® są sprawdzone i przetestowane przez nas zespół ds. rozwoju przepisów kulinarnych. Każdy z nas ma jednak własne preferencje smakowe. Doprawiaj swoje dania tak, jak lubisz – delikatnie lub intensywnie!
5. Składniki mają znaczenie
Jeżeli wybierzesz składniki wysokiej jakości, danie będzie smakować lepiej. Korzystanie z produktów sezonowych to gwarancja najświeższych, najbardziej aromatycznych składników.