Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto zaparzane
- 125 g mleka
- 25 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe
- 170 g mleka
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 425 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 70 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 858.2 kJ / 205.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 34.8 g
- Tłuszcz
- 4.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.4 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 111.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Świderki z makiem
2h 10min
Szybkie kajzerki
1h 50min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 Std.
Bagietki
15 Std.
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Chleb tygrysi
4h
Kajzerki
15 godz. 45 min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min