Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
- 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki soli
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 812.2 kJ / 194.1 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 468.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kajzerki
15u. 45min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Bagietki
15 godz.
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14u. 30min
Prosty chleb mieszany
3h 40min