Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 225 g mleka
- 25 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 380 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 90 g sody oczyszczonej
- woda, do gotowania (ok. 3 l)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 675.9 kJ / 161.6 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 26.9 g
- Tłuszcz
- 3.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 2457.3 mg
Alternatywne przepisy
Chleb tygrysi
4h
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 Std.
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Szwajcarski chleb rustykalny
25h 20 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50min
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3hod. 40min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3hod. 40min