Urządzenia i Akcesoria
Quiche z pieczarkami
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
250 g mąki pszennej
-
150 g masła pokrojonego na kawałki
-
¼ łyżeczki soli
-
1 jajko
Farsz
-
200 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1 cm kostkę
-
15 g oliwy z oliwek
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 szczypty oregano, suszonego
-
3 szczypty tymianku, suszonego
-
3 szczypty bazylii, suszonej
-
20 g migdałów, blanszowanych
-
1 ząbek czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
100 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
-
150 g pieczarek przekrojonych na pół
-
¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
mąka pszenna dodatkowa ilość do oprószenia blatu
Sos
-
200 g śmietany, 18% tłuszczu
-
2 jajka
-
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
12.7 g
Kalorie
1598 kJ /
382 kcal
Tłuszcz
25.8 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
27.1 g