Urządzenia i Akcesoria
Pikantny kurczak z kokosowym ryżem
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
6 porcji
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość, pokrojona w plastry, do dekoracji
-
20 g oleju
-
50 g żółtej pasty curry
-
1 łyżeczkę trawy cytrynowej, suszonej2 łodygi trawy cytrynowej, świeże przekrojone na pół, lekko rozbite tłuczkiem
-
20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
2 liście limonki Kaffir, suszone2 liście limonki Kaffir, świeże (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1000 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością1 tuszka z kurczaka mała (ok. 900-1000 g), w całości
-
600 g wody
-
250 g mleczka kokosowego
-
250 g ryżu basmati
-
kolendra, świeża do dekoracji
-
limonka pokrojona w plastry, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
214.8 mg
Białko
47.2 g
Kalorie
3272.7 kJ /
782.2 kcal
Tłuszcz
44.2 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
16.2 g
Węglowodany
42.2 g