Urządzenia i Akcesoria
Dorady i ziemniaki gotowane na parze
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
140 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego na kawałki
-
140 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka nasion kolendry
-
2 łyżki musztardy francuskiej
-
50 g oliwy z oliwek
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
3 dorady, całe, oczyszczone (ok. 500 g każda)
-
500 g wody
-
2 liście laurowe, suszone
-
1000 g ziemniaków pokrojonych na ok. 3 cm kawałki (patrz wariant)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
155.9 mg
Białko
21.1 g
Kalorie
1278.2 kJ /
305.5 kcal
Tłuszcz
10.7 g
Błonnik
5.2 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Węglowodany
32.8 g