Urządzenia i Akcesoria
Spaghetti à la carbonara z pistacjami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje
Składniki
-
80 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
40 g orzechów pistacjowych, niesolonych40 g orzechów pistacjowych, solonych (patrz wskazówka)
-
200 g wędzonego wieprzowego podgardla (guanciale), pokrojonego w 1-2 cm kostkę200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w 1-2 cm kostkę
-
120 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
10 g oliwy z oliwek
-
700 g wody
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
300 g makaronu, suchego, typu spaghetti
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
636.4 mg
Białko
24.4 g
Kalorie
3006.3 kJ /
718.5 kcal
Tłuszcz
40 g
Błonnik
4.4 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Węglowodany
64.8 g