Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarniste tacos z szarpaną wieprzowiną w sosie piwnym
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 4 godz. 55 min
6 porcji
Składniki
-
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
290 g wrzącej wody
-
30 g oleju
-
2 łyżeczkę soli
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
4 ząbki czosnku
-
800 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości pokrojonego na 5 kawałków (ok. 160 g każdy)
-
500 g piwa porter typu Guinness®
-
100 g wody
-
70 g miodu
-
2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
2 łyżki pasty miso
-
2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 gwiazdka anyżu
-
1 laska cynamonu przełamaną na pół
-
1 puszka czarnej fasoli, z puszki odsączonej, do podania (ok. 280 g)
-
1 czerwona cebula pokrojona w piórka, do podania
-
papryczka chili jalapeño, marynowana w plastrach, do podania
-
liście kolendry, świeże do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1187 mg
Białko
36.2 g
Kalorie
3297.7 kJ /
788.2 kcal
Tłuszcz
30.5 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Węglowodany
86.1 g