Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lemon and hazelnut pangrattato
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 3 sprigs fresh lemon thyme, leaves only
- ½ lemon, zest only, no white pith
- 1 garlic clove
- 200 g sourdough bread (day old), torn into pieces (3-4 cm)
- 50 g toasted hazelnuts, skins removed
- 25 g extra virgin olive oil
- 20 g lemon juice (approx. ½ lemon)
Root vegetables
- 700 g water
- 300 g raw beetroot (approx. 3), scrubbed clean and cut into eighths lengthways
- 400 g Dutch carrots, scrubbed clean and cut into halves lengthways
- 250 g purple carrots, scrubbed clean and cut into quarters lengthways
- 200 g parsnips, scrubbed clean and cut into quarters lengthways
- 200 g turnip, or swede, scrubbed clean and cut into eighths lengthways
- 40 g avocado oil
- ¼ tsp sea salt
- 2 pinches ground black pepper
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1015 kJ / 242 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 256.6 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r90563