Urządzenia i Akcesoria
Udka kurczaka w kremowym sosie ze szpinakiem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
-
6 - 8 udek z kurczaka, ze skórą, z kością
-
1 - 2 łyżki papryki słodkiej, mielonej
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
30 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
3 ząbki czosnku
-
20 g masła plus 2 łyżki
-
120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
150 g wody
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¾ łyżeczki tymianku, suszonego
-
1 ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
50 g liści szpinaku baby, świeżych
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
557.4 mg
Białko
60.1 g
Kalorie
4109.9 kJ /
982.3 kcal
Tłuszcz
79.4 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
29.6 g
Węglowodany
5.5 g