Placuszki z salsefii

Placuszki z salsefii

4.3 9 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Placuszki
  • 370 - 400 g korzenia salsefii obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • sok z cytryny do skropienia salsefii
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g cebuli
  • 45 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • olej do smażenia placków
Sos ze szpinaku
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 150 g liści szpinaku, świeżych
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 350.3 kcal / 1466.5 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 24.3 g
Węglowodany 27 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 10.5 g
Sód 765.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji