Wiejska zapiekanka z purée z brukwi

Wiejska zapiekanka z purée z brukwi

4.0 20 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Purée z brukwi i ziemniaków
  • 800 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa do oprószenia ziemniaków
  • 400 - 450 g brukwi obranej, pokrojonej na kawałki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 30 g masła miękkiego
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Sos
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 170 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego
  • 15 g mąki pszennej
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g sosu Worcestershire
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki soli

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 306.7 kcal / 1284 kJ
Białko 19.8 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 26.3 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 6.3 g
Sód 716.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji