
Urządzenia i Akcesoria
Wiejska zapiekanka z purée z brukwi
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Purée z brukwi i ziemniaków
-
800 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa do oprószenia ziemniaków
-
400 - 450 g brukwi obranej, pokrojonej na kawałki
-
400 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
-
30 g mleka 3,2% tłuszczu
-
30 g masła miękkiego
-
2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Sos
-
150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
170 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
500 g mięsa wołowego, mielonego
-
15 g mąki pszennej
-
200 g wody
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
60 g koncentratu pomidorowego
-
10 g sosu Worcestershire
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
306.7 kcal /
1284 kJ
Białko
19.8 g
Tłuszcz
14.3 g
Węglowodany
26.3 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
6.3 g
Sód
716.8 mg