Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym

Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym

4.5 61 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Gnocchi
  • 700 g wody plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
  • 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do ugotowania gnocchi
  • 600 g topinamburu obranego, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do ugotowania gnocchi
Sos grzybowy
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 30 g masła
  • 250 g grzybów, świeżych np. podgrzybków
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 170 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 744.8 kcal / 3116.2 kJ
Białko 18.1 g
Tłuszcz 27.5 g
Węglowodany 108.1 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 14.8 g
Sód 1362.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji