Urządzenia i Akcesoria
Bawarski chleb preclowy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 2 godz.
12 kromek
Składniki
-
225 g mleka
-
25 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
25 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g drożdży świeżych pokruszonych
-
380 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
90 g sody oczyszczonej
-
woda do gotowania (ok. 3 l)
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
2457.3 mg
Białko
5.8 g
Kalorie
675.9 kJ /
161.6 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
26.9 g