Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
14 porcji
Składniki
-
540 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
140 g cukru
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, w tym 20 g zimnego masła, plus dodatkowa ilość do natłiuszczenia
-
200 g mleka
-
1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 - 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
3 żółtka
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
52.7 mg
Białko
5.3 g
Kalorie
1120.6 kJ /
267.8 kcal
Tłuszcz
9.8 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
5.8 g
Węglowodany
39.8 g