Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka twarogowa z kaszą manną z gruszkami i żurawiną
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
3 - 4 gruszki dojrzałe
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
-
500 g wody
-
3 jajka
-
75 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 szczypta soli
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
75 g kaszy manny
-
500 g twarogu, chudego lub półtłustego, podzielonego na kawałki
-
6 - 8 łyżeczek żurawiny, do mięs (patrz wskazówka)
-
2 łyżki migdałów, w płatkach
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
634.7 mg
Białko
26.1 g
Kalorie
3035.6 kJ /
725.5 kcal
Tłuszcz
37.2 g
Błonnik
6.6 g
Tłuszcz nasycony
20.6 g
Węglowodany
75.7 g