Urządzenia i Akcesoria
Pulpety w sosie carbonara z ziemniakami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
15 g oleju
-
150 g kostek boczku
-
2 ząbki czosnku
-
500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
1 jajko
-
30 g bułki tartej
-
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
-
⅓ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
⅓ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
500 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
700 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 - 35 g mąki pszennej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1120.8 mg
Białko
35 g
Kalorie
3562.1 kJ /
851.4 kcal
Tłuszcz
60.9 g
Błonnik
4.8 g
Tłuszcz nasycony
25 g
Węglowodany
45 g