Urządzenia i Akcesoria
Gulasz z ziemniakami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
15 g oleju rzepakowego
-
250 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonego w 3 cm kostkę250 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 3 cm kostkę
-
200 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki200 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
500 g wody
-
5 - 10 g grzybów, suszonych pokrojonych na 2 cm kawałki
-
2 - 3 śliwki suszone, bez pestek drobno posiekane
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¾ - 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-
1 ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
600 g ziemniaków pokrojonych na 3 cm kawałki
-
350 g warzyw, mieszanych np. marchewki, papryki, brokułu, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
712.6 mg
Białko
19.2 g
Kalorie
1169.5 kJ /
279.5 kcal
Tłuszcz
5.8 g
Błonnik
6.7 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
39.3 g