Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 55 min
24 porcje
Składniki
-
700 g mąki pszennej
-
220 g cukru
-
200 g masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
250 g mleka
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 szczypta soli
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
500 - 550 g owoców jagodowych, świeżych np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
17.5 mg
Białko
4.6 g
Kalorie
979.7 kJ /
234.2 kcal
Tłuszcz
8.2 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Węglowodany
36.1 g