Wersje kompatybilne
Chicken meatballs in smoky tomato and eggplant sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Meatballs
- 1 zucchini, cut into pieces (3 cm)
- 4 spring onions/shallots, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 3 sprigs fresh coriander, leaves only
- 3 sprigs fresh mint, leaves only
- 750 g chicken mince
- 1 egg
- ¼ tsp chilli powder (optional)
- 1 tsp ground cumin
- ¾ tsp sea salt
- ½ tsp ground black pepper
Tomato and Eggplant sauce
- 40 g olive oil, plus extra to grease
- 150 g brown onion, cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 2 tsp ground smoked paprika
- 200 g canned diced tomatoes
- 1 tsp dried oregano
- 100 g dry white wine
- 30 g tomato paste
- 1 tsp sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 2 tsp Vegetable stock paste, to taste (see Tips)
- 1 eggplant, diced into cubes (2 cm)
- 500 g water
Risoni
- 1 tsp white sugar
- 250 g dried risoni pasta
- 3 tsp olive oil
- 3 sprigs fresh parsley leaves
- 220 g Danish feta
- 150 g Greek yoghurt
- 20 g freshly squeezed lemon juice
- ¼ ground black pepper
- fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2594.4 kJ / 620.1 kcal
- Białko
- 38.4 g
- Węglowodany
- 50.6 g
- Tłuszcz
- 28.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 10 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 1014.3 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r809807