Urządzenia i Akcesoria
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Sos karmelowy
-
250 g cukru
-
220 g śmietany, 36% tłuszczu
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
15 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto karmelowe
-
3 jajka
-
80 g cukru
-
120 g masła miękkiego, podzielonego na kawałki
-
120 g mleka
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
200 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykończenie
-
300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g cukru pudru (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
-
owoce jagodowe, świeże np. maliny, jeżyny, borówki (ok. 250 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
104.6 mg
Białko
4.6 g
Kalorie
1805.1 kJ /
431.4 kcal
Tłuszcz
27.8 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Węglowodany
42.3 g