Urządzenia i Akcesoria
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
600 - 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
-
1 ½ łyżeczki soli plus 1 szczypta
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
25 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
-
100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
1000 g wody
-
2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
950 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
450 g mini marchewek, mrożonych
-
2 pieczarki pokrojone w 2 mm plastry
-
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
2 liście laurowe, suszone
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
250 g zakwasu na żurek gotowego lub wykonanego samodzielnie
-
4 jajka dokładnie umyte
-
2 łyżeczki majeranku, suszonego
-
70 g chrzanu, tartego
-
150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
-
65 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka miodu, płynnego
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
25 g mąki pszennej
-
100 g mleka w temp. pokojowej
-
koperek, świeży posiekany, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1744 mg
Białko
62.2 g
Kalorie
5332.8 kJ /
1274.6 kcal
Tłuszcz
63.3 g
Błonnik
17 g
Tłuszcz nasycony
26.5 g
Węglowodany
117.3 g