Urządzenia i Akcesoria
Grecka zupa fasolowa (Fasolatha); Placki z cukinii i marchewki z dipem z sera feta
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
600 g cukinii pokrojonej na kawałki
-
2 łyżeczki soli
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
300 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
30 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
-
1 ½ - 2 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
800 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
10 g koperku, świeżego tylko liście
-
100 g sera feta pokrojonego na kawałki
-
200 g jogurtu greckiego
-
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
-
3 jajka
-
150 g mąki pszennej
-
1 puszka krojonych pomidorów, z puszki
-
2 puszki białej fasoli, z puszki opłukanej i odsączonej
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
olej do smażenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1562 mg
Białko
38.2 g
Kalorie
3165.4 kJ /
756.6 kcal
Tłuszcz
20.7 g
Błonnik
18.5 g
Tłuszcz nasycony
6.9 g
Węglowodany
107.9 g