Urządzenia i Akcesoria
Ryż ze zrumienioną wołowiną i papryką
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku w tym 2 w całości, nieobrane
-
45 g oleju
-
500 g wołowiny gulaszowej bez ścięgien i kości, pokrojonej w paski (1 x 3-4 cm), osuszonej ręcznikiem papierowym
-
100 g białego wina
-
550 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
½ - ¾ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
2 liście laurowe, suszone
-
240 g ryżu do risotto typu Arborio, o czasie gotowania 14-15 min
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
771.6 mg
Białko
21.8 g
Kalorie
2007.3 kJ /
479.8 kcal
Tłuszcz
16.5 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Węglowodany
55.8 g