Wersje kompatybilne
Loaded chickpea masala with spelt chapatis (Diabetes)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chapatis
- 150 g white spelt flour
- 60 g warm water
- 15 g extra virgin olive oil
- ¼ tsp sea salt
Chickpea masala
- 200 g onion, cut into quarters
- 1 garlic clove
- 20 g fresh ginger, peeled
- 15 g extra virgin olive oil
- 2 tsp yellow mustard seeds
- 2 tsp garam masala (see Tip)
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- ¼ tsp cayenne pepper
- 400 g canned diced tomatoes, no added salt
- 160 g reduced-fat coconut milk
- 80 g water
- 650 g cauliflower, cut into florets
- 400 g canned chickpeas, no-added salt, rinsed and drained
- spelt flour, to dust
- 250 g fresh baby spinach leaves
- 95 g natural yoghurt, high protein (see Tip)
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- ground black pepper, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1820 kJ / 435 kcal
- Białko
- 20.3 g
- Węglowodany
- 50 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 12.8 g
- Sód
- 310 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r799145