Urządzenia i Akcesoria
Chleb bezglutenowy na zakwasie owsiano-ryżowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn owsiano-ryżowy (dzień 1.)
-
170 g wody
-
85 g mąki owsianej bezglutenowej
-
85 g mąki ryżowej, białej
-
15 - 30 g bezglutenowego zakwasu owsiano-ryżowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
20 g oleju
-
350 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych
-
2 łyżeczki cukru
-
90 g mąki ryżowej
-
120 g mąki gryczanej
-
60 g mąki owsianej bezglutenowej
-
60 g skrobi z tapioki
-
20 g łusek babki płesznik (psyllium), (patrz wskazówka)20 g łusek babki jajowatej, mielonych (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
ziarna sezamu, białego (opcjonalnie) do posypania
-
10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
149.9 mg
Białko
1.9 g
Kalorie
336.5 kJ /
80.4 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
15.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska