Wersje kompatybilne
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety w sosie pomidorowym
- 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 350 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 2 łyżki majeranku, suszonego
- 800 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego, podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- 100 g mleka
-
120
g bułki tartej
lub 120 g bułki białej, w kostkach, suszonej - 3 - 4 łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki musztardy
- 100 g wody
-
800
g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
lub 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 2 - 3 łyżeczki cukru (patrz wskazówka)
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 - 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 40 g koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe, suszone
Purée ziemniaczane
- 1400 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 430 g mleka
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 45 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2670.1 kJ / 638.2 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 56.4 g
- Tłuszcz
- 34.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 27.5 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 1667.3 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r778194