Wersje kompatybilne
Chia and quinoa tortillas with a trio of dips
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chia and quinoa tortilla chips
- 50 g white quinoa
- 50 g white chia seeds
- 50 g polenta
- 2 tbsp sesame seeds
- 2 pinches sea salt, to taste
- 2 tsp lime juice (approx. ½ lime)
- 60 g water
Sun-dried tomato, chilli and cashew dip
- 1 fresh long red chilli, deseeded if preferred and cut into halves
- 1 garlic clove
- 30 g Parmesan cheese, cut into cubes (3 cm)
- 5 sprigs fresh coriander, leaves only
- 120 g raw cashew nuts
- 1 red capsicum, deseeded and cut into quarters
- 1 tbsp lemon juice
- 100 g sun-dried tomatoes, drained
- 30 g extra virgin olive oil
Pumpkin dip
- 500 g pumpkin, peeled, cut into pieces (4 cm)
- 1 tsp extra virgin olive oil
- 100 g pine nuts, toasted
- 2 tbsp fresh goat's cheese
- 2 sprigs fresh basil, leaves only
- 1 tsp ground cumin
- 1 pinch sea salt
- 1 pinch ground black pepper
Artichoke dip
- extra virgin olive oil, for greasing
- 60 g Parmesan cheese, cut into cubes (3 cm)
- ¼ brown onion, cut into halves
- 250 g marinated artichoke hearts, drained
- 135 g mayonnaise (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2419.5 kJ / 576.1 kcal
- Białko
- 16.7 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 44.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.6 g
- Błonnik
- 10.5 g
- Sód
- 378.7 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r77157