Urządzenia i Akcesoria
Piernikobrownie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
16 kawałków
Składniki
-
100 g ciastek korzennych połamanych na kawałki, plus dodatkowa ilość ciastek w całości do dekoracji
-
250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
150 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
170 - 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (patrz wskazówka)
-
3 jajka
-
250 g mleka
-
140 g mąki pszennej
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
1 łyżeczka korzenna przyprawa do piernika (patrz wskazówka)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
51.2 mg
Białko
4.2 g
Kalorie
1194.6 kJ /
285.5 kcal
Tłuszcz
16.6 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Węglowodany
31 g