Urządzenia i Akcesoria
Pudding chlebowy z owocami jagodowymi
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 9 godz.
10 porcji
Składniki
Napój migdałowo-daktylowy
-
250 g migdałów, blanszowanych
-
50 g daktyli, suszonych, bez pestek
-
1500 g wody
Pudding chlebowy
-
masło do natłuszczenia
-
biały chleb, czerstwy (0,5-0,75 bochenka, pokrojonego na kromki, patrz wskazówka)
-
8 jajek
-
80 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
-
1 szczypta cynamonu, mielonego
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Sos z owoców jagodowych
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
150 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
-
150 g owoców jagodowych, świeżych
-
jogurt grecki do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
266.2 mg
Białko
16 g
Kalorie
1682 kJ /
402 kcal
Tłuszcz
18.4 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Węglowodany
46.3 g