Urządzenia i Akcesoria
Kotleciki orkiszowe z bułki
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
20 sztuk
Składniki
-
250 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
½ pęczka natki pietruszki, świeżej z łodyżkami, pokrojonymi na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
-
300 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
100 - 150 g białej bułki, czerstwej (ok. 2 szt.), pokrojonej na kawałki
-
mleko (ok. 200 g), do namoczenia
-
2 jajka
-
¼ - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
120.4 mg
Białko
3.4 g
Kalorie
380.7 kJ /
91 kcal
Tłuszcz
3.1 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
13.4 g