Urządzenia i Akcesoria
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje
Składniki
Ketchup z żółtych pomidorków koktajlowych
-
400 g pomidorka koktajlowego żółtych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
-
100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
½ łyżeczki soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
50 g wody
-
25 g białego octu winnego
-
1 łyżeczka musztardy
Burgery z komosy ryżowej
-
1200 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
60 g komosy ryżowej (quinoa)
-
80 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
20 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka do smażenia burgerów
-
20 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
-
150 g białej ciecierzycy, z puszki opłukanej i odsączonej
-
3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 jajko
-
40 g bułki tartej
-
4 bułki do burgerów (patrz wskazówka)
-
4 liście sałaty lodowej porwane na kawałki
-
2 łyżki kiełków słonecznika (patrz wariant)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1342.5 mg
Białko
13.3 g
Kalorie
1772 kJ /
423.5 kcal
Tłuszcz
10.5 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Węglowodany
71 g