Urządzenia i Akcesoria
Croque Madame
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
6 porcji
Składniki
-
250 g sera żółtego, np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki250 g sera gruyère pokrojonego na kawałki
-
30 g masła
-
50 g mąki pszennej
-
400 g mleka
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
-
6 łyżeczek musztardy francuskiej
-
12 plastrów szynki gotowanej, wędzonej
-
400 g wody
-
olej do natłuszczenia Varomy
-
6 jajek (patrz wskazówka)
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1083 mg
Białko
26 g
Kalorie
1985 kJ /
474 kcal
Tłuszcz
24 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Węglowodany
39 g