Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Grünkernbolognese
- 100 g Grünkern
- 20 g Olivenöl
- 1 Zwiebel, geviertelt
- 1 Knoblauchzehe
- 130 g Knollensellerie, in Stücken
- 150 g Möhren, in Stücken
- 400 g Wasser (siehe Tipp)
- 50 g Tomatenmark
- 1 Dose stückige Tomaten (400 g)
- 2 Lorbeerblätter
- 1 geh. TL Basilikum, getrocknet
- 1 geh. TL Oregano, getrocknet
- 1 TL Zucker
- ½ TL Chili, gemahlen
- ¾ TL Salz
- ¼ TL Kreuzkümmel (Cumin)
-
1
geh. TL Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
lub 1 Würfel Gemüsebrühe (für 0,5 l)
Béchamelsauce und Fertigstellung
- 130 g Parmesan, in Stücken
- 650 g Milch
- 50 g Butter, in Stücken und etwas mehr zum Einfetten
- 60 g Mehl
- 1 TL Salz
- 2 Prisen Pfeffer
- 2 Prisen Muskat
- 300 - 400 g Lasagneplatten, trocken (ca. 15 - 17 Platten, 10 x 20 cm)
- 150 g Cherry-Tomaten, halbiert
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2374 kJ / 567 kcal
- Białko
- 23 g
- Węglowodany
- 74 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 6.4 g
- Sód
- 1097 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r736989