Wielkanocny pasztet jajeczny

Wielkanocny pasztet jajeczny

3.4 84 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

  • 9 jajko
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
  • 500 g wody
  • 50 g sera gouda lub innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • ½ pęczka koperku, świeżego (ok. 15 g), tylko liście
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15 g),
  • ½ pęczka szczypiorku, świeżego (ok. 15 g), drobno pokrojonego
  • 150 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
  • 110 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 30 g zielonego groszku, konserwowego (opcjonalnie) odsączonego z zalewy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 136.6 kcal / 571.7 kJ
Białko 7.7 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 10.3 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 2.9 g
Sód 446 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji