
Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocny pasztet jajeczny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
12 porcji
Składniki
-
9 jajko
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowo 1 szczypta
-
500 g wody
-
50 g sera gouda lub innego sera żółtego, pokrojonego na kawałki
-
½ pęczka koperku, świeżego (ok. 15 g), tylko liście
-
½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 15 g),
-
½ pęczka szczypiorku, świeżego (ok. 15 g), drobno pokrojonego
-
150 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do oprószenia keksówki
-
110 g śmietany, 18% tłuszczu
-
30 g zielonego groszku, konserwowego (opcjonalnie) odsączonego z zalewy
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
masło do natłuszczenia keksówki plus do ułożenia na wierzchu pasztetu (ok. 20 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
136.6 kcal /
571.7 kJ
Białko
7.7 g
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
10.3 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Sód
446 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SEZON NA THERMOMIX®
70 Przepisów
Polska
Polska