Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem

Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem

3.3 13 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji

Składniki

Miętowy winegret
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 10 g octu jabłkowego
  • 5 liści mięty, świeżych
  • ½ łyżeczki soli
Sałatka z kurczakiem
  • 100 g sera fontina pokrojonego w 1,5 cm kostkę
    100 g sera żółtego, krowiego, półtwardego, np. ementalera, goudy, edamskiego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 1000 g wody
  • 100 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 40 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 300 - 400 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością (ok. 4 szt.)
  • 5 g soli
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 350 g zielonych szparagów (ok. 15 szt.), bez twardych części, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 420 g warzyw, mieszanych marynowanych w oleju lub occie, odsączonych z zalewy (waga po odsączeniu), pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 15 czarnych oliwek, bez pestek
  • 10 serc karczochów, w oleju pokrojonych na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 229 kcal / 958 kJ
Białko 18.7 g
Tłuszcz 14.1 g
Węglowodany 6.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji